Cum am descoperit si indragit radacina de patrunjel

Postat in Articole
S-a intamplat intr-o zi de primvara sa-mi trimit partenerul sa cumpere cateva legume de la piata, printre care si patrunjel. S-a intors acasa si mi-a aratat usor panicat cateva radacini, asemeni pastarnacului, pe care i le prezentase vanzatoarea ca fiind patrunjel. Ba chiar a si gustat frunzele la taraba ca sa se convinga ca ia ce trebuie!
La fel de neincrezatoare am gustat si eu patrunjelul. Mai intai frunzele, apoi radacina. Si mi-a placut. Atat de mult incat de atunci radacinile de patrunjel au intrat pe lista de verdeturi pe care le cumpar constant de la piata.

Cum am consumat radacinile de patrunjel? Cat mai simplu si mai crud! Salata orientala, ciorbe, salate romanesti sau umplutura pentru dovlecei rotunzi alaturi de orez si ceapa.


Proprietati si beneficii

  • Ca o mica farmacie in toata regula, patrunjelul are in compozitie provitamina A, vitaminele B, C (efect antioxidant), K si E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, cupru, sulf, iod, aminoacidul histadina (impiedica dezvoltarea tumorilor).
     
  • Patrunjelul contine de 4 ori mai multa vitamina C decat portocala (aceeasi cantitate) si mai mult fier decat spanacul.
     
  • Radacina de patrunjel in salata ajuta la stimularea digestiei si reglarea tranzitului intestinal.
     
  • Este un stimulent al activitatii ovarelor.
     
  • Apiolul este substanta care da mirosul puternic, aromat al radacinii de patrunjel.
     
  • Daca se fierbe, mare parte din minerale si vitamine se pierd, totusi acestea sunt mai usor de asimilat de organism decat in stare cruda.
     
  • Radacina consumata sub forma de piure, alaturi de morcov sau cartof, stimuleaza lactatia; consumul de patrunjel in timpul alaptarii creste atat cantitatea cat si calitatea laptelui.
Postat la: 17-07-2012 de admin
Scor: 0 din 0 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 articole

Postul Pastelui 2014: Challenge Accepted!

40 de zile de post. Pare o perioada interminabila. Desi...

Luna cadourilor incepe cu un dar pentru inima

Sarbatorile de iarna ocupa un loc special in sufletul...

Uleiul aruncat la chiuveta este gunoiul de sub pres!

Poate ca nu stiai, dar un litru de ulei alimentar uzat...

Cele mai frumoase spatii de design din Bucuresti le gasesti prin Lovely Design Hub

Viata e prea scurta ca sa nu incercam macar un lucru nou...

De Mos Nicolae imi doresc sa merg la Fire of Anatolia

6 decembrie 2013. Bomboane, dulciuri, portocale sau...