Uleiul aruncat la chiuveta este gunoiul de sub pres!

Postat in Articole
Poate ca nu stiai, dar un litru de ulei alimentar uzat polueaza un milion de litri de apa, atat cat consuma un adult in 14 ani de zile. Totusi, dupa ce prajim alimentele, unde aruncam uleiul folosit?
Daca pana acum aveai o scuza, incepand cu Marea Uleiada nu mai ai niciun motiv sa nu te gandesti si la mediul inconjurator si sa nu reciclezi uleiul folosit si grasimile de uz casnic.

Deseurile de grasimi si ulei alimentar nu numai ca dauneaza mediului inconjurator si omului, dar si depunerea acestora pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate, efecte urat mirositoare, coroziune mai rapida a tevilor de scurgere si au influenta negativa asupra functionarii statiilor de epurare si duce pana la blocarea si distrugerea acestora.

Frecventa de curatire si intretinere a statiilor de epurare, pompare, tevi si sistemul de canalizare creste de pana la cinci ori decat ciclul normal. Aceasta duce la o crestere enorma a costurilor asupra comunitatii, ceea ce in final ne afecteaza pe noi toti.
Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibila daca aceste deseuri sunt colectate, tratate , filtrate si reintroduse in circuitul economic sub alta forma.

Conform unui studiu realizat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Din pacate, 99% din aceasta cantitate de ulei comestibil folosit ajunge in canalizarile oraselor si apoi in sol si ape.

Efecte nocive:
- deterioreaza si infunda canalizarile
- polueaza apa si solul ( un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afecteaza fertilitatea acestuia pentru o perioada de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deseu ca sa se descompuna.)
- risipa de energie alternativa (uleiul poate fi transformat in combustibili alternativi).


Vrei sa faci parte din grupul celor care schimba ceva in lume si nu doar comenteaza? Acum poti!

Incepand cu 2 decembrie 2013, a inceput campania Marea Uleiada! Poti preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formular. Vei fi contactat ulterior in vederea predarii lui.

Marea Uleiada se adreseaza acelor persoane responsabile, ce decid sa fie active fata de protejarea mediului si nu doar sa priveasca pasive de pe margine, asteptand sa vada ce se intampla in jur pentru a lua atitudine.

Mai multe detalii, formularul de inscriere pentru colectare si multe alte detalii utile le gasesti pe site-ul campaniei Marea Uleiada: www.uleiosul.ro
Postat la: 02-12-2013 de admin
Scor: 5 din 1 vot

Comentarii (2)

Robert a spus la 27-08-2014 12:01
si totusi, unde sa aruncam uleiul folosit ? articolul nu ne lamureste
Ramona a spus la 02-10-2014 18:53
Pe site-ul uleiosul.ro, completezi un formular si vin ei sa-l preia. Tot ce trebuie sa faci tu, e sa strangi uleiul uzat si cand ai ajuns la minim 1 litru, vin si il ridica ei. Mai simplu nu se poate. :)
<<   1    >>
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 articole

Postul Pastelui 2014: Challenge Accepted!

40 de zile de post. Pare o perioada interminabila. Desi...

Luna cadourilor incepe cu un dar pentru inima

Sarbatorile de iarna ocupa un loc special in sufletul...

Uleiul aruncat la chiuveta este gunoiul de sub pres!

Poate ca nu stiai, dar un litru de ulei alimentar uzat...

Cele mai frumoase spatii de design din Bucuresti le gasesti prin Lovely Design Hub

Viata e prea scurta ca sa nu incercam macar un lucru nou...

De Mos Nicolae imi doresc sa merg la Fire of Anatolia

6 decembrie 2013. Bomboane, dulciuri, portocale sau...