Galusti cu prune

Postat in @ the world
Profita de sezonul prunelor si incearca acest desert cu origini unguresti: galusti cu prune!
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 8
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 1h 20 minute

Ingrediente:

- 1/2 kg cartofi
- 500-600 gr faina
- 200 ml ulei
- 300 gr pesmet
- o cana cu zahar
- 15-18 prune

Mod de preparare

1. Cartofii se fierb si apoi se lasa sa raceasca in apa lor. Intre timp prunele bine coapte se spala si se scot samburii.

2. Intr-un ceaun se pune la incins 200 ml ulei (cca 1 pahar) , peste care se toarna 300 gr pesmet, se amesteca bine pana pesmetul absoarbe tot uleiul, iar apoi se adauga o cana cu zahar. Se amesteca tot timpul in pesmet, avand grija sa nu se arda.

3. Cartofii se scurg de apa, se piseaza bine, sa nu mai ramana cocoloase, si apoi se framanta cu cca 500-600 gr faina, astfel incat sa iasa o coca buna. Intre timp, intr-o oala cu peretii mai inalti, se pune apa la fiert.

4. Pe un tocator se presara faina, apoi din coca se iau gramajoare de marimea unei piersici potivite, se aplatizeaza si se pune in mijloc o pruna intreaga, fara sambure la mijloc. Se inchide coca in jurul prunei si se formeaza bile. Acestea se pun la fiert in apa clocotita. De cand s-au ridicat la suprafata apei, le mai lasi 3-4 minute si sunt gata.

Atentie: daca pui mai multe galusti in acelasi timp pe foc, cu o spumiera amesteca usor galustele pentru a evita lipirea lor de fundul cratitei.

5.Se scot galustele cu grija si se tavalesc prin pesmetul prajit. Apoi se aseaza pe un platou, iar daca  mai ramane pesmet se pune peste ele.
 

Postat la: 20-07-2010 de Maria
Scor: 0 din 0 voturi

Comentarii (2)

elena a spus la 07-05-2012 14:37
Am mancat recent galusti cu prune la Bellini in Bucuresti si mi-am amintit de vremea copilariei, cand bunica ne facea. Reteta ta mi-a facut pofta si abia astept sa incerc si eu sa fac. Multumesc frumos! :P
Maria a spus la 14-05-2012 16:40
Ma bucur ca ti-am facut pofta cu reteta de galusti cu prune si te astept sa incerci si alte retete. :)
<<   1    >>
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.