Pizza ca la carte

Reteta a fost framantata de zor de Mancaul de serviciu si a iesit mult mai bine decat ma asteptam eu! O sa-l pun la treaba mai des!
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 2
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 1h 20 minute

Ingrediente:

Pentru blat:
- 300 g faina
- 1 lingurita drojdie instant
- 1 lingurita sare
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- sos de rosii passata

Varianta 1:
- 50 g sunca de praga
- rosii cherry taiate pe jumatate
- o mana masline verzi
- ciuperci proaspete taiate rondele
- 50 g mozarella
- piper, sare, oregano proaspat sau uscat

Varianta 2:
- 50 g carnati Chorizo
- rosii proaspete
- ciuperci feliate rondele
- ardei iute rosu
- 50 g mozarella
- piper, sare, oregano uscat

Mod de preparare

Prepararea aluatului

1. Se adauga 300g de faina intr-un bol mare sau chiar pe un fund de lemn mare si se amesteca cu 1 lingurita de drojdie instant si cu 1 lingurita de sare. Se face o gaura la mijloc, unde se toarna 200ml de apa calduta (cam 1 cana de apa) si 1 lingura de ulei de masline extravirgin.

Aceasta compozitie se amesteca bine pana ce capata consistenta. Se rastoarna pe o suprafata intinsa pe care a fost presarata faina in prealabil si se framanta bine timp de 10-15 minute. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca 30 min sau o ora (depinde cata rabdare sau rezistenta ai;  mai bine il pui pe prietenul / sotul tau la treaba!).

2. Dupa ce a crescut, se framanta inca putin aluatul si se imparte in doua. Fiecare din cele doua bucati de aluat se intinde cu un facalet pana ce capata o forma rotunda si uniform intinsa. Se pune aluatul in tava si se ajusteaza dupa forma.

3. Am folosit 2 tavi speciale de pizza, de 28 cm, pe care le-am uns cu ulei de masline, le-am tapetat cu faina, dupa care am pus aluatul rotund de pizza.

Preparare sos

Se amesteca passata cu busuioc taiat marunt (eu am folosit si putin oregano proaspat), cu usturoi tocat si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, boia etc.

Pregatirea celor 2 variante de pizza

Fiecare au la baza sosul passata (in care poti adauga niste oregano/busuioc proaspat tocat) cu care se unge blatul. Urmeaza toppingul:

1. Varianta 1 (am numit-o noi "Capriciosa")

- sunca de praga
- rosii cherry taiate pe jumatate
- masline verzi
- ciuperci proaspete taiate rondele
- felii de mozarella
- piper, sare, oregano

2. Varianta 2 ( pizza "Picante")

- carnati Chorizo
- rosii normale taiate felii
- ciuperci rondele
- ardei iute rosu tocat
- mozzarella
- piper, sare, oregano

La final, fiecare pizza se stropeste cu 2-3 picaturi de ulei de masline.

Modalitate de coacere

Intr-un cuptor incalzit in prealabil, se introduc cele doua tavi de pizza si se lasa aproxiamativ 15 min, pana ce mozarella este topita, iar aluatul este rumenit si putin crocant (se testeaza cu o furculita sau un cutit).

In cazul in care cele 2 tavi nu incap pe acelasi nivel in cuptor, este recomandat sa se faca schimb de locuri la un moment dat, deoarece pizza de pe nivelul inferior se va coace mai rapid.

Pofta buna!

Postat la: 28-03-2010 de admin
Scor: 4.5 din 2 voturi

Comentarii (2)

Scutu a spus la 29-03-2010 02:22
Da'ne bah si noua!!!
Ramo a spus la 16-04-2010 10:39
Nu putem sa va dam decat daca venim pana in Canada! Ceea ce nu ar fi rau...
<<   1    >>
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.