Gogosari in sos tomat cu boabe de mustar
Postat in
Conserve, muraturi


Ingrediente:
5 kg gogosaripentru sos:
500 ml otet
500 ml ulei de floarea soarelui
500 g zahar brun
800 g pasta de tomate
1 lingura sare grunjoasa
1 lingurita piper macinat
2-3 foi de dafin
1 lingura de boabe de mustar
mai ai nevoie de:
6 borcane mici de 340g
4 borcane mari de 800g
o oala mare incapatoare, de minim 10 kg
Mod de preparare
Mi-au trebuit doi ani ca sa incerc si eu reteta si sa nu mai dau 20 de lei pe astfel de bunatati, dar acum, dupa ce am vazut ce usor de facut sunt si ce buni, nici ca o sa mai cumpar vreodata!
Ingredientele le-am respectat intocmai cum am gasit pe numeroase site-uri din .ro.
Mod de preparare:
1. Primul pas: la piata, am luat din piata cei mai frumosi, aratosi si carnosi gogosari pe care i-am putut gasi cu gandul la bunatatile la borcan cu care voi umple camara. Acasa, dupa ce i-am spalat si curata bine, i-am taiat in felii groase cat un deget. Asta e partea cea mai complicata si care iti mananca cel mai mult timp.
2. Acum ca toti gogosarii sunt taiati, hai sa ne apucam de sos: in oala mare am pus la foc mic toate ingredientele pentru sos. Ce credeti, am respectat intru totul recomandarile?! Sigur ca nu. In loc de o singura lingura de boabe de mustar, am pus toata punguta de 100 de grame, adica vreo 3 linguri. Si pentru ca nu mi s-a parut indeajuns, am mai aduagat inca o lingurita de mustar negru boabe.
Nici sosul nu mi s-a parut indeajuns, asa ca am mai adaugat inca 500 ml suc de rosii.
"E de ajuns, copilule! Gogosarii o sa se inmoaie, nu trebuie sa mai pui suc.... In fine, faci ce vrei, oricum nu ma inteleg cu tine!", zise mama pe un ton cicalitor, dar deja constienta ca nu o sa fac ca ea.
3. Acum cand mi s-a parut ca am destul sos, am inceput sa pun feliile de gogosari in transe, in asa fel incat sa pot amesteca. Daca ai cum pune-i pe toti odata, dar in asa fel incat sa ai loc de manevre. O sa vezi ca gogosarii o sa se inmoaie repede si in vreo 20 de minute sunt gata. Dupa ce sunt acoperiti complet de suc, ii mai lasi pe foc inca 3-4 minute, atat pana cand gogosarii sunt moi, flexibili, dar nu fierti!
4. In timp ce gogosarii erau pe foc, am spalat bine borcanele in apa fierbinte si le-am lasat sa se usuce. Le-am sters bine inainte sa le folosesc si am inceput sa le umplu. Sub borcanul fierbinte am pus un cutit de metal ca sa nu crape si fiecare a avut parte de aceeasi umplutura: mai intai gogosari si ulterior am completat cu sucul de tomate.
Mie mi-au iesit 6 borcane de 300g si inca vreo 4 de 800 g. Plus inca un borcan doar cu sos. Pe care nu va ganditi ca l-am aruncat, ci l-am folosit la o fripturica la cuptor. Am strans bine capacele la borcane, le-am pus pe o tava si le-am bagat in cuptorul cald. Le-am lasat pana a doua zi cand cuptorul s-a racit si borcanele erau bine inchise.
Acum, la nici doua luni dupa, am terminat acum cateva ore ultimul borcan. Si pentru ca mai sunt cateva zile pana la inceputul lui decembrie si prima zapada deja si-a facut aparitia, ma intreb: oare mai gasesc gogosari?
De data asta vreau sa incerc sa-i fac picanti. :)
Ingredientele le-am respectat intocmai cum am gasit pe numeroase site-uri din .ro.
Mod de preparare:
1. Primul pas: la piata, am luat din piata cei mai frumosi, aratosi si carnosi gogosari pe care i-am putut gasi cu gandul la bunatatile la borcan cu care voi umple camara. Acasa, dupa ce i-am spalat si curata bine, i-am taiat in felii groase cat un deget. Asta e partea cea mai complicata si care iti mananca cel mai mult timp.
2. Acum ca toti gogosarii sunt taiati, hai sa ne apucam de sos: in oala mare am pus la foc mic toate ingredientele pentru sos. Ce credeti, am respectat intru totul recomandarile?! Sigur ca nu. In loc de o singura lingura de boabe de mustar, am pus toata punguta de 100 de grame, adica vreo 3 linguri. Si pentru ca nu mi s-a parut indeajuns, am mai aduagat inca o lingurita de mustar negru boabe.
Nici sosul nu mi s-a parut indeajuns, asa ca am mai adaugat inca 500 ml suc de rosii.
"E de ajuns, copilule! Gogosarii o sa se inmoaie, nu trebuie sa mai pui suc.... In fine, faci ce vrei, oricum nu ma inteleg cu tine!", zise mama pe un ton cicalitor, dar deja constienta ca nu o sa fac ca ea.
3. Acum cand mi s-a parut ca am destul sos, am inceput sa pun feliile de gogosari in transe, in asa fel incat sa pot amesteca. Daca ai cum pune-i pe toti odata, dar in asa fel incat sa ai loc de manevre. O sa vezi ca gogosarii o sa se inmoaie repede si in vreo 20 de minute sunt gata. Dupa ce sunt acoperiti complet de suc, ii mai lasi pe foc inca 3-4 minute, atat pana cand gogosarii sunt moi, flexibili, dar nu fierti!
4. In timp ce gogosarii erau pe foc, am spalat bine borcanele in apa fierbinte si le-am lasat sa se usuce. Le-am sters bine inainte sa le folosesc si am inceput sa le umplu. Sub borcanul fierbinte am pus un cutit de metal ca sa nu crape si fiecare a avut parte de aceeasi umplutura: mai intai gogosari si ulterior am completat cu sucul de tomate.
Mie mi-au iesit 6 borcane de 300g si inca vreo 4 de 800 g. Plus inca un borcan doar cu sos. Pe care nu va ganditi ca l-am aruncat, ci l-am folosit la o fripturica la cuptor. Am strans bine capacele la borcane, le-am pus pe o tava si le-am bagat in cuptorul cald. Le-am lasat pana a doua zi cand cuptorul s-a racit si borcanele erau bine inchise.
Acum, la nici doua luni dupa, am terminat acum cateva ore ultimul borcan. Si pentru ca mai sunt cateva zile pana la inceputul lui decembrie si prima zapada deja si-a facut aparitia, ma intreb: oare mai gasesc gogosari?
De data asta vreau sa incerc sa-i fac picanti. :)
Postat la: 27-11-2013 de
Te-ar putea interesa si...

Ultimele 5 retete
Comentarii (0)