Carrot Cake - reteta de prajitura cu morcovi si crema de branza

Postat in Desert
Prima data am mancat prajitura cu morcov si crema de branza la Starbucks. Am fost fascinata. Cu fiecare lingurita de prajitura ma intrebam "oare chiar are morcov in ea? Ah, chiar daca are sau nu, tot geniala ramane!" Ajunsa acasa am inceput sa caut o reteta de carrot cake. Si am gasit!
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 10
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 1h 30 minute

Ingrediente:

BLAT:

200g nuci
340 g morcovi rasi
260 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 1/2 lingurita scortisoara
4 oua
300g zahar (brun am pus eu)
240 ml ulei vegetal
un betisor de vanilie

CREMA:

50g unt
227g Mascarpone
230g zahar pudra
vanilie
1 lingurita coaja de lamaie rasa (nu am pus)
1/2 lamaie (zeama)

Mod de preparare

Reteta care m-a convins sa o incerc a fost cea de pe joyofbaking.com unde ai si un mic video cum se face prajitura. Am respectat totul la virgula si uite ce mi-a iesit.

1. Am prajit nucile vreo 8 minute, dupa care le-am sfaramat intre palme.

2. Am ras morcovii - 340 de grame de morcov ras, inseamna vreo 8 sau 9 morcovi medii.

3. Intr-un bol am amestecat faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara.

4. In alt bol am batut bine cele 4 oua (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei) si am adaugat treptat zaharul, in timp ce mixerul isi facea treaba. Cand am obtinut o crema omogena, zaharul s-a topit si volumul s-a triplat, am adaugat uleiul, putin cate putin, dupa care am incorporat si vanilie (am folosit o pastaie de vanilie).

5. Se incorporeaza si amestecul de faina in compozitia de oua si zahar si se omogenizeaza.

6. Cu o spatula de silicon am adaugat treptat morcovii rasi si nucile. Am pus continutul intr-o tava de ceramica (30x24cm) imbracata in hartie de copt.

7. Tava se introduce in cuptorul deja incins pentru 25-30 de minute, pana cand trece testul scobitoarei.  Proaspat scoasa din cuptor prajitura se lasa in tava 10 minute dupa care se trece pe un grilaj pana cand s-a racit complet.

Crema de branza

8. Untul la temperatura camerei + crema de branza mascarpone - se bat cu mixerul. Se adauga zaharul pudra putin cate putin pana cand se incorporeaza complet. Putina vanilie si zeama de lamaie dupa gust sunt tot ce mai ai nevoie.

9. Prajitura complet racita se acopera cu crema de branza. Deasupra se orneaza cu nuci prajite.

Parerea mea

Blatul iese foarte bine. Fata de ingredientele retetei originale, am dublat cantitatea de nuca.

Cu crema de branza in schimb am o mare problema. Este muuult prea dulce pentru gustul meu si nu zici ca ar avea vreo treaba cu branza. La cantitatea de zahar indicata, crema este prea dulce.

Daca viitoare o sa pun doar doua, maxim trei linguri de zahar. Si cred ca si de unt ma pot lipsi, caci mascarpone e destul de bogata in grasimi.
De asemenea, zeama de lamaie - in loc de o lingura am ajuns sa pun patru. :)

Dar nimeni nu s-a plans de prajitura mea cu morcovi, pe care am impartit-o cu drag cu socri,  parinti, bunici, veri & pisici.
Ba chiar mi-au cerut portie dubla!  :)
Postat la: 16-04-2012 de admin
Scor: 4.25 din 4 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.