Dulceata de afine


Ingrediente:
- 1 1/2 kg afine- 1 1/2 kg zahar
- un sfert de lamaie
Mod de preparare
1. Clateste foarte rapid afinele sub un jet de apa rece.
2. Intr-o cratita de teflon se alterneaza randuri de afine cu randuri de zahar. Astfel preparate se pot lasa in frigider pana a doua zi sau se pot prepara imediat.
3. Se pune cratita pe foc iute la inceput. Se stoarce un sfert de lamaie peste afine. Cand a inceput sa fiarba, in circa 15 minute, se da focul mic si se ia spuma care se formeaza. Spumarea ar trebui sa dureze circa 5 minute. Dulceata este gata in 40 de minute de cand ai luat spuma. Dupa ce am spumat dulceata se lasa sa fiarba la foc mic. Se amesteca in ea din cand in cand.
4. Cand este gata, se opreste focul si se adauga un sfert de lingurita de conservant (sa fim siguri ca nu va face mucegai), care se dizolva foarte repede in dulceata fierbinte. Cum stii ca dulceata este gata? Pune o lingurita de dulceata pe o farfurie si daca dulceata sta inchegata si nu se imprastie in toata farfuria, atunci stii ca este gata.
5. Lasam dulceata sa se racoreasca si in acest timp incalzim cuptorul pentru cca 7 minute, apoi il inchidem.
6. Turnam dulceata in borcane, pe care le-am spalat cu apa fierbinte si le-am sters bine cu un servetel curat.
7. Asezam borcanele, fara capace, pe o tava si le bagam in cuptorul incins ( cuptorul sa fie stins) pana se racesc.
8. Dupa ce s-au racit se pun capacele si se depoziteaza in camara. Serviti dulceata cu papanasi, gris cu lapte sau clatite!

Comentarii (0)