Prajitura televizor, special pentru Robert

Postat in Desert
In sistem vechi de troc, am facut urmatorul targ: dau prajitura la schimb pentru asamblarea unei canapele. S-a invoit la schimb Robert, iar eu a trebuit sa execut Prajitura Televizor. Vezi reteta in continuare.
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 10
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 2h 00 minute

Ingrediente:

Decor:
- 1 borcan gem caise
- 1⁄2 litru frisca lichida (sau un tub de frisca)
- 1⁄2 ciocolata cu lapte

Foi:
- 1⁄2 pachet unt
- 1 ou
- 3⁄4 pachet cacao neagra
- 3 linguri lapte
- 1 pachet amoniac
- faina

Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar, preferabil pudra
- 6 linguri faina
- 1 lingura ulei
- 1 varf cutit sare


Crema:
- 400ml lapte
- 4 linguri faina
- 6 linguri zahar
- 1⁄2 pachet unt
- coaja 1⁄2 lamaie

Sirop:
- 6 linguri zahar
- 500 ml apa
- 1 sticluta esenta rom

Mod de preparare

In plin proces de reamenajare a locuintei, am primit acasa trei cutii mari. Noua mea canapea de la Ikea astepta cu nerabdare sa fie asamblata. Intampinam o mica problema: toate cutiile erau cel putin cat mine de inalte si destul de grele (a fost totusi nevoie de trei persoane sa le urce pana la etajul 7!).
- Sa ma apuc sa o asamblez singura? , am indraznit pentru o secunda sa ma intreb. Dupa o privire lunga spre cutii, un nou gand si-a facut loc: am nevoie de o mana de barbat. L-am gasit in persoana lui Robert, fostul iubit al prietenei mele, un barbat ce amenajase la milimetru tot mobilierul de la Ikea pe care-l avea in casa. Mergeam la sigur cu el, mai trebuia doar sa-l conving! Si nu a fost asa greu, doar ca la schimb a trebuit sa vin cu o prajitura. Si nu orice prajitura, ci prajitura pe care mama lui Robert o facea la perfectie si pe care nu o mai gustase de mult.  Done deal, am zis.

Ei bine, canapeaua mea a fost montata in cel mult doua ore, iar eu a trebuit sa fac o prajitura. Ingrediente putine si accesibile, putina improvizatie, multa rabdare, o multime de intrebari si o prajitura interesanta la final. Mi-a iesit chiar foarte bine. Si nu am zis-o eu, a zis-o Robert. :)

Dar sa detaliem reteta!


1. Incepem cu Foile: se amesteca oul cu untul moale la temperatura camerei, cacao, lapte, amoniac (stins cu 1 lingurita de otet) si faina cat cuprinde - la mine a cuprins circa 1/2 de kg - pana se face un aluat care se dezlipeste de pe marginile bolului. Se incige cuptorul la 180 de grade, se imparte aluatul in doua, se intinde bine sub forma de patrat si se coc cele doua foi pe dosul tavii.
Aluatul nu este cel mai prietenos, vei vedea ca este tare ca piatra si destul de greu de intins, dar asa trebuie sa fie. Va fi ulterior imbibat cu sirop si va deveni tocmai bun.
Inainte de a baga la cuptor, se inteapa aluatul cu furculita pe toata suprafata, pentru a se coace uniform - vei vedea ca marginile se vor ridica in sus. Sunt gata cand incep sa se desprinda de pe tava. A durat circa 15-20 de minute.


2. Blatul: se freaca 6 galbenusuri cu sare si ulei cateva minute. Separat se bat albusurile cu zaharul pana se face spuma (zaharul se omogenizeaza mai bine daca il faci pudra inainte, cu robotul) si se tine bine pe tel (ca la bezele). Se amesteca cu galbenusurile si cu faina, amestecand usor. Se da la cuptor pana se coace.
Incearca sa intinzi aluatul in acelasi format patrat in care ai copt primele foi. Nu o sa ai asa mult aluat, asa ca nu ar trebui sa fie prea greu si chiar daca depasesti marginile, nu-ti face griji, oricum le taiem dupa ce asamblam prajitura.


3. Crema: se amesteca ingredientele de la crema, dar momentan fara unt si fara lamaie, la foc moale, amestecand constant, pana are consistenta unei creme. Se ia de pe foc si cand s-a racit se pune untul si coaja de lamaie + o lingura/doua maxim zeama de lamaie. Se da la frigider sa se raceasca bine.



4. Siropul: se ard intr-o craticioara mica doua linguri de zahar pana se topeste si se face maro. Se stinge cu 1⁄2 litru de apa si se mai pun inca 4-5 linguri zahar. Cand s-a dizolvat tot zaharul, se ia de pe foc si se adauga 1
sticluta esenta rom. Se lasa la racit.


5. Ultimul pas, asamblarea TV-ului. Sa recapitula putin. Daca totul a decurs bine pana aici, ar trebui sa ai asa: doua doi de cacao tari si foarte subtiri, un blat fin si pufos care aproape sta sa se rupa, o crema de lamaie si 500 ml de sirop dulce si aromat. Acum hai sa le transformam in prajitura.

Se pune blatul fin si pufos in tava si se insiropeaza bine, pana cand fiecare particica de blat este imbibata cu sirop. Deasupra se pune gemul de caise - intra la fix un borcan intreg de dulceata.

Adaugam prima foaie de aluat cu cacao (fiind foarte fragile, nu e problema daca se rupe pe la margini). Se insiropeaza iar foarte bine. Aici o sa fie mai complicat, pentru ca vei vedea ca blatul asta incapatanat nu prea vrea sa absoarba sirop. Cheia este rabdarea. Sau insiroparea blatului separat, dar asta s-ar putea sa-ti dea batai de cap mai mari, pentru ca odata insiropat va fi dificil de adus blatul deasupra. Dar, cu rabdare, o scoatem la capat.
Deasupra, se pune crema de vanilie si a doua foaia de blat neagra. Se insiropeaza foarte bine.

Poate ca acum nu arata prea atragator prajitura, dar inca putin si e gata. :)

Cu un tub de frisca decoram prajitura, iar peste frisca se rade ciocolata cu lapte. Se lasa la frigider circa 12 ore ca sa se imbibe straturile bine. Inainte de a o servi, se taie marginile prajiturii astfel incat sa obtinem o forma cat de cat apropiata cu forma deptunghiulara a unui televizor.
Prajitura e gata si tocmai buna de servit!
Postat la: 15-02-2015 de admin
Scor: 2.5 din 2 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.