Beef Bourguignon - Julia Child style

Postat in Mancaruri cu carne
Oare mai e cineva care a vazut Julie and Julia si nu a poftit la minunata tocanita Beef Bourguignon? Nu prea cred.
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 4
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 3h 30 minute

Ingrediente:

- 150 g bacon
- ulei de masline
- 600-700 g carne de vita, cubulete
- 1 morcov
- sare
- piper
- 2 linguri faina
- 700 ml vin rosu Chianti
- 500 - 700 ml supa de vita
- o lingura pasta de tomate
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de cimbru
- 1 frunza de dafin maruntita

- 10-12 hasme/ arpagic
- 250 grame ciuperci champignion mici
- 4 linguri unt
- ulei

Mod de preparare

1. Rumeneste baconul taiat cubulete, dupa care pune-l deoparte. Carnea se taie cubulete potrivite si se tamponeaza cu un prosop de hartie sa nu fie umeda. Se rumeneste carnea in grasimea ramasa de la bacon, pana capata o culoare maronie pe toate partile. Pune carnea deoparte, alaturi de bacon.

2. In aceeasi oala, in grasimea ramasa, soteaza morcovul si ceapa. Repune carnea si baconul in oala si asezoneaza cu 1/2 lingurita de sare si 1/4 de lingurita de piper. Pune si faina si amesteca usor astfel incat sa imbrace bine carnea. Pune oala in cuptorul bine incins, timp de 4 minute. Scoate oala si amesteca usor, dupa care reintrodu in cuptor inca 4 minute. Scopul acestei actiuni: carnea sa capete o crusta usoara.

3. Redu temperatura cuptorului, la moderat. Pune in oala 2-3 cesti de supa de vita si vinul, astfel incat carnea sa fie aproape in totalitate acoperita. Adauga pasta de tomate, foaia de dafin si cimbrul si pune pe foc mare pana da in clocot. Acopera si introdu in cuptor. Daca mai e nevoie, da focul cuptorului si mai incet, astfel incat tocanita sa fiarba la foc mocnit. Este gata cand o furculita patrunde usor in carne, adica in aproximativ 3 ore.

4. In timp ce tocanita este la cuptor, pregateste ciupercile si ceapa mica
(arpagicul). Incalzeste 2 linguri de unt si doua de ulei pana se fac mici bule in tigaie. Soteaza ceapa circa 10 minute, pana se rumeneste cat de cat uniform. Procedeaza la fel si cu ciupercile.

5. Dupa ce tocanita a stat vreo doua ore si jumatate la cuptor si carnea e aproape gata, adauga si ciupercile si ceapa si mai lasa la cuptor inca 20-30 de minute.

6. Sa nu crezi ca ai terminat! Trece tocanita printr-o sita, astfel incat sa ai intr-o tigaie cu margini inalte sosul format de la tocanita, iar in sita ingredientele: carne, bacon, ciuperci, morcovi, ceapa. Pune sosul pe foc si
ajusteaza dupa caz: daca e prea subtire, da focul mai tare, daca e prea gros, mai pune putina supa de vita. Dupa 2-3 minute, ar trebui, insa, sa ai un sos de o consistenta potrivita, ceva mai fina decat mierea, care sa imbrace usor o lingura de lemn.

7. Reuneste sosul cu restul ingredientelor si mai tine pe foc inca 2-3 minute. Serveste imediat. Este si mai buna a doua zi.

Acum, sincera sa fiu, eu am trecut peste punctul 6, caci sosul de la tocanita mea Beef Bourguignon era destul de consistent si nu as
fi vrut sa fie altfel. In plus, nici nu mai aveam rabdare sa mai fac inca 2-3 mutari in bucatarie. Deja muream de pofta dupa 3 ore de chin.

Am savurat tocanita alaturi de cartofi dulci si cartofi normali la cuptor, in forma de wedges si putin patrunjel proaspat. Stiu ca dureaza mult, dar merita efortul.   Beef Bourguignon este, de departe, cea mai buna tocanita de vita de pana acum.
Postat la: 24-02-2012 de admin
Scor: 0 din 0 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.