Muschi file de vita cu sos si galuste de paine

Postat in Mancaruri cu carne
Incearca un preparat clasic al bucatariei cehe. Combinatia surprinzatoare de arome te va incanta cu siguranta!
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 6
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 2h 00 minute

Ingrediente:

- 700 g muschi de vita/ sau de porc
- 100 g bacon
- 1 ceapa medie
- sare
- 250 g legume taiate marunt (morcov, telina, postarnac)
- 1 lingurita de piper boabe
- cimbru
- cuisoare
- 2 frunze de dafin
- 2 lingurite de zahar pudra
- 1 lingura de faina
- suc de lamaie
- 200 ml smantana pentru gatit
- afine inabusite sau gem de afine
- galusti de paine

Mod de preparare

1. Cumpara o bucata intreaga de muschi de vita sau porc. Daca mai e cazul indeparteaza grasimea care este pe ea si, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, inseareaza din loc in loc bucatele de bacon.

2. Intr-o cratita incapatoare caleste baconul ramas, alaturi de ceapa taiata solzisori. Adauga in cratita si bucata de muschi si caleste-o usor pana cand isi schimba culoarea intr-una usor maronie. Sareaza, pipereaza si adauga  apa calda peste carne, cat sa o acopere. Lasa la foc mediu pana cand carnea se fragezeste. 

3. Adauga legumele si condimentele (piperul boabe, foile de dafin, cuisoarele, cimbru) si lasa pe foc pana se inmoaie si ele.

4. Intr-o tigaie mica, topeste zaharul pudra pana cand se caramelizeaza. Dilueaza-l cu putina apa si lasa-l deoparte. 

5. Scoate carnea frageda din cratita si acoper-o astfel incat sa ramana fierbinte.

6. Trece legumele si zeama din cratita printr-o sita sau un blender. Daca alegi blenderul, indeparteaza cuisoarele si frunzele de dafin inainte de a trece la treaba.  Pune la loc legumele in cratita in care a fiert carnea si adauga zaharul caramelizat si o lingura de faina, si amesteca bine. Mai adauga si putina apa daca mai este nevoie. Mareste focul la aragaz, pana cand sosul fierbe si lasa-l cinci minute, cat sa mai scada putin si sa fie mai consistent.

7. Adauga zeama de la 1/2 de lamaie, sau de la o lamaie intreaga, daca iti place mai acrisor. Indeparteaza sosul de pe aragaz si adauga smantana pentru gatit si amesteca bine. Poti sa mai pui inca putin pe foc, cat sa mai incalzesti sosul daca consideri ca mai e necesar, sau sa nu-l mai pui deloc.

8. Taie carnea in felii potrivit de groase. Aranjeaza feliile pe o farfurie si decoreaza farfuria cu galusti de paine. Intre feliile de carne si paine pune o felie de lamaie, iar pe ea pune o lingurita de afine inabusite sau gem de afine. Toarna si putin sos in farfurie si serveste cu incredere!


Adaptare din cartea Czech Coockery.

Postat la: 06-04-2010 de admin
Scor: 0 din 0 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.