Piftie de porc

Postat in Mancaruri cu carne
Pentru mine o piftie buna inseamna una in care gelatina are gust (preferabil de usturoi) si ai parte de bucati maaari de carne fara zgarci, sorici, grasime sau alte minunatii de acest gen. Iar in aceasta privinta, reteta mamei mele ruls!
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 10
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 5h 00 minute

Ingrediente:

4 kg de carne, respectiv:
- 2 picioare de porc
- 1 ciolan proaspat
- 1 ciolan afumat

- 5 capatani de usturoi
- 10-11 litri de apa
- sare
- optional: plicuri de gelatina (daca vrei sa fii 100% sigura ca se incheaga piftia)

Mod de preparare

1. Prepararea carnii: Picioarele de porc se parlesc un pic, daca mai au fire de par. Se taie copita de la picior si se taie in doua pe lungime.

Cele doua ciolane se taie in doua, pe lung. Se spala foarte bine carnea mai intai in apa calduta si pe urma in alte 3-4 ape reci, dupa care se lasa in apa rece de seara pana dimineata, ca sa iasa tot sangele.

A doua zi.
2. Cele 4 kg de carne de porc se pun in 10-11 litri de apa, intr-o oala mare de 15 litri. Se pune carnea la fiert, indiferent ca este in apa calda sau rece, si se lasa la foc mediu 3-4 ore.

In timp ce fierbe carnea, se ia spuma de deasupra ori de cate ori este cazul. Atentie: oala nu se acopera in timp ce fierbe!

3. Dupa 3-4 ore, nivelul apei ar trebui sa fie la jumatate (cca 3 degete deasupra carnii), iar apa ar trebui sa fie un pic lipicioasa (o testezi intre degete) - daca e asa, atunci carnea e fiarta si e timpul sa o scoti din oala.

Daca pui si plicuri de gelatina, acestea se adauga in apa conform instructiunilor de pe pachet, dupa ce carnea a fost scoasa din oala.

4. Usturoiul se curata si se piseaza cu 3-4 linguri de sare. Se adauga in fiertura de la carne si se vantura dintr-o oala in alta de 15 ori. De ce? Ca sa-si lasa usturoiul gust.
La ultima vanturare se strecoara zeama ca sa nu ramana usturoi sau oase mai mici si se lasa deoparte.

5. Intre timp, din carnea care s-a mai racit un pic se aleg bucatile de carne, sorici, zgarciuri sau ce iti place tie sa manaci in piftie. Se distribuie bucatile de carne in cele 12 farfurii ce asteapta cuminti sa fie umplute.

6. Peste fiecare farfurie se toarna fiertura cu gust de usturoi pe care ai vanturat-o mai devreme. Cand pui fiertura este recomandat sa o treci prin strecuratoarea de ceai, eventual si cu o bucata de tifon deasupra. Doar asa vei impiedica usturoiul sa ajunga in farfurie.

7. Cand ai terminat operatiunea de umplere a farfuriilor, gaseste-le un loc racoros si lasa-le acolo pana se incheaga. De obicei, se lasa farfuriile cu piftie la rece, de dimineata pana seara sau pana a doua zi. Se serveste rece, de aici si numele de racituri!

Postat la: 04-01-2010 de admin
Scor: 5 din 2 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.