Super burger de vita cu Cheddar si sos BBQ

Azi am mancat cel mai bun burger de vita homemade ever. Suculent, intregit de branza Cheddar si ceapa rosie tocata fin, plus un sos BBQ delicios - a fost burgerul perfect! Mai exact, iata cum a decurs treaba:
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 8
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 1h 30 minute

Ingrediente:

Pentru Burger:

1kg carne de vita tocata (20 % antricot si 80% pulpa)
1 ceapa rosie tocata marunt
2 oua
2-3 linguri sos Worcester
3/4 ceasca de Cheddar ras
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita paprika afumata (sau boia dulce)

Sos BBQ:

1 lingurita ulei de masline
1 ceapa rosie tocata marunt
400g rosii tocate (o conserva)
4 catei de usturoi tocati
35-40g zahar brun
3 linguri de otet de mere sau malt
2 linguri sos Worcester
1 lingura pasta de tomate


Pentru servit:

chifle
salata iceberg
felii de rosii
ceapa alba felii
castraveti murati
mustar

Mod de preparare

1. De la macelaria turceasca de pe Pantelimon, de langa Golden Kebap, am cumparat carnea de vita. Pe 1 kg de carne (200g antricot si 800g pulpa) am dat circa 35-36 de lei; bonus - au si tocat-o in fata noastra (less work 4 us!). Din aceasta cantitate iti ies circa 7-8 burgeri maricei.

2. Ajunsi acasa,  intr-un bol mare am amestecat carnea tocata cu ceapa rosie tocata, doua oua usor batute, cheddar ras fin, sos Worchestershire, paprika afumata, oregano uscat, sare, piper. Nu se amesteca prea mult, caci nu trebuie sa obtii cea mai fina pasta.  Dupa ce am amestecat toate ingredientele, am format burgerii, diametru de 6-7 cm si 1 cm grosime, i-am invelit in folie alimentara si i-am pus la frigider timp de o ora. E bine sa faci burgerii mai mari, vor pierde oricum 20% din volum cand sunt pe grill.

3. Sosul BBQ. Am tocat ceapa rosie cat mai fin si am sotat-o in 2-3 linguri ulei de masline si un varf generos de sare. Am adaugat usturoiul tocat fin si dupa 2 minute si rosiile din conserva. Au mai urmat zaharul, otetul de mere sau malt si sosul Worcester si pasta de tomate. Sare si piper dupa gust, la final, plus un strop de apa ca prea era gros sosul. Am mai lasat pe foc 5 minute sa se imprieteneasca bine toate aromele. Daca preferi un sos fin, pune-l in blender si ai rezolvat problema.

4. Dupa ce burgerii au stat o ora la frigider - acest proces are rolul de a-i intari si de a omogeniza continutul, astfel incat sa nu se sfarame cand sunt pe grill; daca te grabeste pune-i 30 de minute in congelator - am incins bine tigaia grill si am uns-o cu ulei de masline. Am sters uleiul in exces si cand tigaie e bine incinsa (picaturile de apa se evapora si sfaraie instant) poti sa pui si burgerii. E de ajuns sa-i lasi 3-4 minute pe fiecare parte, si se fac foarte bine - suculenti, bine facuti, perfecti!

5. Feliaza si restul ingredientelor cu care servesti burgerii (ceapa, rosii, castraveti murati, salata) si poti sa incepi ospatul. Eu i-am imbinat asa: am taiat o chifla in doua, am uns-o cu mult sos BBQ, am pus felii subtiri de ceapa alba, burgerul de vita, rosii felii, castraveti murati si salata.

A fost bun rau! Mult mai gustos decat orice burger pe care l-am mancat intr-un restaurant. Iar asta nu face decat sa-mi intareasca convingerea ca mancarea facuta in casa este cea mai buna. Adevarat, necesita timp si chef, dar e ataaaat de bun! Nu ma credeti pe cuvant, incercati si voi si spuneti-mi cum a iesit!

PS: la cateva ore dupa, am observat ca luasem si felii de branza topita pentru burger. Well, too late now. Poate maine, ca oricum mi-au mai ramas 5 chiftele ce-si asteapta obstescul sfarsit pe grill-ul incins.
Postat la: 13-05-2012 de admin
Scor: 5 din 1 vot

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.