Risotto cu ciuperci galbiori

Ma bucur nespus cand gasesc prin locuri ascunse si altfel de ciuperci decat clasicele champignioane. 500 g de galbiori mi-au facut ziua mai frumoasa si mi-au imbogatit masa cu doua feluri de mancare absolut incantatoare: un risotto cremos cu orez alb si orez rosu si o ciorba cu afumatura, tarhon si smantana! Wanna try?
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 2
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 0h 30 minute

Ingrediente:

o ceapa rosie
ulei de masline
un morcov
1/4 telina
3/4 cana orez alb
1/4 cana orez rosu
1 pahar plin cu vin alb sec
4-6 frunze de salvie proaspata
250 g ciuperci galbiori
1/4 lingurita cimbru
paprika
1/4 lamaie
marar
30 g unt
50 g parmezan

Mod de preparare

1. Pe principiul "fa ce spune popa, nu ce face el", mai intai pregateste toate ingredientele: toaca ceapa fin, da morcovul si telina pe razatoare, spala ciupercile si taie-le dupa cum doresti, trece orezul prin jet de apa rece. Of course, eu nu le-am facut pe toate dinainte, but I wish I did.

2. In 50 ml de ulei de masline caleste ceapa pana devine sticloasa. Sarea e by default la acest pas.  Adauga morcovul si telina si dupa 1-2 minute si orezul. Am combinat orez alb cu orez rosu si a fost super. cand orezul a devenit si el usor transparent, pune vinul alb. Nu-ti face griji daca pui prea mult, se evapora alcoolul si va ramane doar gustul foarte placut.

3. Hai cu frunzulitele de salvie proaspata ca sa prinda aroma. Si un varf de cimbru, ca se imprieteneste bine cu legumele. In nici 5 minute, cand vinul s-a evaporat, ar fi bine sa ai la indemana apa fierbinte ca sa mai pui la orez. Nu pune multa apa, circa 1/4 sau maxim jumatate de cana. Asezoneaza cu sare si piper si pregateste-te sa pui ciupercile. Cand s-a evaporat prima tura de apa, adauga ciupercile si inca 1/2 de cana de apa fierbinte. Amesteca si lasa din nou orezul insetat sa absoarba apa.

4. Cel mai probabil o sa mai ai nevoie de inca o jumatate de cana de apa pana ce orezul va fi tocmai bun. Asezoneaza cat mai e nevoie. Daca ai la indemana poti sa pui si paprika, atat pentru gust cat si pentru culoare. Stoarce si zeama de la un sfert de lamaie si poti sa inchizi ochiul.

Dar stai, nu ai terminat! Mai ai de pus putin marar tocat fin, un cub generos de unt (❤ the salted one!!!) si parmezan ras. Amesteca si acopera un minut pana pregatesti masa.

Pune in farfurie si serveste cu pofta alaturi de cei dragi!
Postat la: 22-08-2012 de admin
Scor: 3.75 din 8 voturi

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.