Risotto cu sparanghel si creveti

Pentru un risotto perfect, ai nevoie de ingrediente de calitate. Nu face rabat la calitate, in special in ceea ce priveste vinul alb sec. Eu am folosit Sauvugnon Blanc de la Domeniul Coroanei Segarcea. Cat despre pasii pentru a face un risotto perfect, acestia sunt la indemana oricui.
fork_spoon_icon_26x26  Portii: 2
fork_spoonclock_icon_26x26icon_26x26 Timp de gatire: 0h 30 minute

Ingrediente:

o ceapa rosie
un morcov
1/4 telina
6 linguri ulei de masline
o cana orez cu bob lung
un pahar vin alb sec
2 cani apa fierbinte
1/2 ardei rosu gras
1/4 lingurita busuioc
1/2 lingurita oregano
1/4 lingurita salvie uscata
10 creveti curatati
6 fire sparanghel
1/4 lingurita piper negru
1/2 lamaie
30g unt
50 g parmezan

Mod de preparare


1. Ceapa rosie se taie marunt si se soteaza in 2-3 linguri ulei de masline. Adauga si morcovul si telina taiate fin/ cubulete. Daca mai e nevoie mai adauga putin ulei de masline.

2. Spala orezul si adauga-l peste legume. Amesteca constant ca sa nu se lipeasca pana cand orezul e usor transparent/ sticlos. In acest moment e timpul sa intre in scena paharul de vin alb sec. Amesteca usor si lasa pe foc pana cand tot vinul a fost absorbit. Circa 5 minute la foc mic ar trebui sa fie de ajuns.

3. Pune la indemana 2-3 cani de apa fierbinte si cand vinul s-a evaporat, completeaza cu apa. In acest moment in oala ar fi bine sa pui si ardeiul capia taiat fin. Amesteca, amesteca si iar amesteca, pana cand lichidul a fost absorbit. Condimenteaza cu: salvie, busuioc si oregano. Adauga apa. Amesteca din nou. Si tot asa, circa 20 de minute.

4. Cand esti aproape gata sa finalizezi minunatul risotto, e timpul sa pui sparanghelul si crevetii.

Daca crevetii sunt congelati, dezgheata-i inainte si indeparteaza carcasa. Firele de sparanghel daca sunt congelate, mai intai trece-le printr-un jet de apa rece/ calduta, astfel incat sa nu fie sloi, si ulterior toca-le fin.

Crevetii si sparanghelul tocat fin se pun peste risotto, alaturi de 30 grame de unt si zeama de la 1/2 de lamaie (circa 2 linguri). Amesteca si gusta. Daca mai e nevoie, mai adauga sare si piper. Mai tine pe foc doar pana cand crevetii si-au schimbat culoarea si sunt rozalii. Adica undeva la 4-5 minute. The final touch: parmezan ras cat te lasa inima (mai mult e intotdeauna o optiune buna). Totusi, daca se intampla sa nu ai parmezan, poti sa nu mai pui deloc si te asigur ca tot bun va fi.

Opreste focul si pune un capac peste risotto cat timp tu pregatesti masa.

Pune pe farfurii si savureaza! Sa ai pofta!


Postat la: 28-05-2012 de admin
Scor: 5 din 1 vot

Comentarii (0)

Acest material nu are inca comentarii. Fii primul care comenteaza!
Adauga comentariul tau
Ultimele 5 retete

Delicios si consistent: Prajitura Sumegi cu ciocolata, nuci si capsuni

Atunci cand te duci la sala constant, imposibil sa nu te...

Prajitura de Sf. Marie pentru Mama: Caramel Cheesecake cu Mure

Inca un cheesecake, inca un sarbatorit, inca un "motiv"...

Cel mai bun Cheesecake cu Ciocolata si Zmeura

Long story short: La Multi Ani, Catalin! Pentru ca...

Prajitura cu gutui (un fel de carrot cake reinventat)

Cum ar fi ca, in loc de carrot cake sa incerci sa faci...

Micul dejun: sandvis cu pastrama de vita

Uneori un weekend bun se cunoaste de sambata dimineata.